Cultuursector ziet de omzet dalen met een schokkende 62 procent

0

De cultuursector liet gisteren aan het UWV weten dat zij tussen 6 juli en 4 september een omzetdaling van 62 procent heeft meegemaakt. Daarmee is de cultuursector het hardst getroffen door de coronacrisis van alle sectoren.

In juli en september ontvingen in totaal 1363 werkgevers in de culturele sector voorschotten van het UWV om het verlies aan omzet op te vangen. Elke instelling kan geld ontvangen als deze minimaal 20 procent aan omzetverlies verwachten door corona. De voorschotten zijn toegekend in het kader van de Tweede tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid.

Omzetverlies van bijna een miljard euro

Het verwachte omzetverlies zoals dat al in april is berekend komt neer op 969 miljoen euro tot 1 juni. Deze berekening is gemaakt door de taskforce van koepelorganisaties in de culturele sector. In diezelfde maand stelde de overheid 300 miljoen euro beschikbaar om de culturele sector door de crisis heen te helpen. Toen al waren er geluiden vanuit de sector dat dit bij lange na niet genoeg zou zijn. In augustus liet het kabinet weten nog eens 482 miljoen euro vrij te maken om theaters, musea, poppodia en andere culturele instellingen te ondersteunen.

Niet genoeg om de hele sector te redden

Ook al gaat het om veel geld, in augustus maakte het kabinet duidelijk dat met het geld niet de gehele cultuursector gered zal zijn. De overheid moet de steunmiddelen immers verdelen over veel sectoren die hun omzet zien verdampen, zoals ook de schoonmaaksector en de commerciële dienstverlening.

Jan Zoet, voorzitter van de belangenorganisatie Kunsten ’92, laat aan NU.nl weten dat hij bang is voor de ontwikkeling van cultuur: “We zijn blij met de steun vanuit de overheid, maar vrezen wel dat veel potentieel en talent de sector zal verlaten. Om dat tegen te gaan, pleit de Taskforce Culturele en Creatieve Sector, waar Kunsten ’92 deel van uitmaakt, voor de oprichting van een steun- en herstelfonds.” Dit fonds zou ruimte moeten geven aan innovatie en onderzoek in de sector gedurende de coronacrisis.

Reorganisaties bij theaters en podia

De afgelopen maanden waren zwaar voor veel instellingen in de culturele sector en dat begint steeds zichtbaarder te worden. Onder andere Het Concertgebouw, Theater Carré, Ahoy en Ziggo Dome en AFAS Live lieten weten te moeten reorganiseren. Buiten deze grote podia lieten ook kleinere instellingen weten mensen te moeten ontslaan of af te steven op faillissement. Ook is gebleken dat series en reeksen, zoals Meesterpianisten in Het Concertgebouw, die al decennia bestaan niet veilig zijn voor de enorme klap die de sector krijgt te verduren.

Kijk voor voorstellingen in onze theateragenda.

Share.